Emberi sorsok, életek kerülnek bemutatásra az elkövetkezendő hetekben. Olyan egyedülálló idős személyekhez látogatok el, akik jogosultak voltak a szociális értékjegyekre, és hetente kétszer vagy háromszor kapták házhoz a kétfogásos meleg ebédet.

Első utam, a csíki ködből a napsütötte Gyimesekbe vezetett Erzsi nénihez Borospatakára. Erzsi mámá, ahogy mindenki szólítja és ismeri, egyedül él több mint húsz éve. Idén töltötte be 80. életévét, de a nehézségek ellenére még egyszer visszaforgatná az idő kerekét. ˝Pedig sokszor, sok minden baj ért, de visszaforgatnám. ˝ - mondja mosolyogva.

Sok nehézség érte élete során, de mindig kitartott, soha nem adta fel. Gazdálkodott, munkába járt, egyedül nevelte fiát, és közben még az iskolát is elvégezte. Nyugdíjba vonulása után Apahavasán töltött nyolc évet, gazdálkodással. Majd egy kis, szerény ingatlanba költözött, amelyben egyedüli társa Mici, egy véletlenül megmenekült macska.

Nagy segítség volt, és továbbra is az lenne számára a meleg ebéd. Mindig várta az otthoni beteggondozó kolléganőket, akik felváltva hetente kétszer szállították ki számára a Jakab Antal Ház konyháján elkészült kétfogásos meleg ebédet. Erzsike néni úgy szereti, ha rajta segítenek, ő tudja viszonozni. Éppen ezért, mindig kiállt a kapuba, úgy várta a kolléganőket, hogy ne kelljen hozzá bemenjenek, ezzel is időt spórolva nekük. ˝Rendesem vártam. Olyan volt, kiálltam az udvarra, lám nem-e jönnek, s hát akkor a kocsi felütközött. Rendesen örvendtem nekik. Hálás köszönettel vagyok, hogy gondoskodnak rólam. ˝– zárta beszélgetésünket doromboló cicáját simogatva Erzsi mámá.

Egy órát töltöttem Erzsi néni társaságában. Egy óra, ami egy röpke percnek tűnt, mégis örökre befészkelődött emlékeim kincstárába.

György Mária Angéla

Ha szeretné támogatni Meleg ebédet időseknek elnevezésű programunkat ITT megteheti!