Gábos Albin

Újabb tudnivalókat osztottak meg Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról: egyebek közt bemutatták a kialakított szektorok térképét, ismertették a liturgia programját, és az egyházfőnek szánt ajándékról is szót ejtettek. A Szentatya prédikációját magyar és román nyelvre is lefordítják, hangosan felolvassák, ezért a liturgia a tervezettnél húsz perccel hosszabb lesz.

Csont Ede plébános, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség koordinációs csapatának tagja mutatta be csütörtökön a pápai szentmisére a csíksomlyói nyeregben kialakított övezetek és szektorok beosztását. A közel húsz hektáros területen három nagy övezetet határoltak el:

a fehér zóna gyakorlatilag az oltár körüli részt jelöli, az oltár előtt kapnak helyet a papok és a hivatalos vendégek, az oltár keleti oldalán a kórusnak és a sajtó tribünjének jelöltek ki helyet. Az oltár nyugati oldalán, a város felőli részen egy ifjúsági, úgynevezett szürke szektort hoztak létre közel 5500 fiatal és iskolás részére. A sárga zónában 9 szektort alakítottak ki: az 1-től 8-ig tartó szektorokban a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye híveinek, illetve a csángóknak, akik Moldvából regisztráltak az eseményre. A 9-es szektorban a külhoni csoportok (kivéve a magyarországiakat, akiknek máshol jelöltek ki helyet), valamint a bukaresti egyházmegye zarándokai kapnak helyet. Jut hely a nem regisztráltaknak is A piros zónában 7 szektort választottak el egymástól.

b_or_infografika-papalatogatas-terkep-page-001

Az erdő alatti részen, szemben az oltárral – ahonnan szintén jó rálátás nyílik a szentmisére – két szektort alakítottak ki: az 1-es számú övezetbe a háromszéki csoportokat, illetve a temesvári, váradi és szatmári egyházmegyék zarándokait helyezik el, a 2-esbe a magyarországi plébániákat várják, akik a zarándokvonatokkal érkeznek, ugyanakkor az erdélyi szervezeteknek is itt lesz hely. A piros övezetben a további szektorokat a nyereg város felőli oldalán képezték ki, a 3-as számúban a magyarországi és romániai lelkiségi csoportok lesznek, a 4-es számúban az egyénileg regisztráltak (35 ezer személy) számára biztosítanak helyet. A fennmaradó, 5-ös, 6-os, 7-es szektorokat azoknak tartják fenn, akik nem regisztráltak a pápai szentmisére, de szeretnének mégis részt venni rajta, ide hozzávetőleg még 65 ezer személyt tudnak fogadni.

Összesen több mint 110 ezer zarándok regisztrált a Ferenc pápa által tartandó szentmisére. Kivetítők is lesznek „Annak érdekében, hogy mindenki bekapcsolódhasson a pápai szentmisébe, több kivetítőt helyezünk el” – osztotta meg a plébános. A csíksomlyói nyeregben öt kivetítő lesz: három kisebb, 7×4 méteres, amelyekből kettőt az oltár kér oldalára, egyet pedig a tribün hátához helyeznek, valamint két nagyobb, 16×9 méteres, amelyeket a piros övezetben állítanak fel. Továbbá a hangosítást is úgy oldják meg, hogy mindenhol jól lehessen hallani a liturgiát. Ugyanakkor a nyeregben több információs pontot alakítanak ki, ahol ivóvízhez lehet jutni. Természetesen mindenki hozhat magával ivóvizet műanyag palackban, ez mindenképpen ajánlott, hogy legyen a zarándokoknál folyadék – hangsúlyozta a plébános. Ugyanakkor tíz áldoztató pontot is létrehoznak.

Elsősegélysátor kettő lesz, egyik a város felőli oldalon, a másik a nyereg keleti oldalán, illetve elsősegélynyújtó önkéntesek minden szektorban lesznek, akik szükség esetén a beteg személyeket ki tudják emelni a tömegből és az ellátási pontokhoz szállítani. 300 mobilvécét helyeznek ki a nyeregben. A zarándokok gyalogosan minden irányból megközelíthetik a nyerget, a keresztút irányából is. A csíksomlyói borvízforrás irányából induló útszakaszt rendbe tették, a Szent Antal-kápolnát érintő útvonalat is felújítják, továbbá létrehoztak egy új útszakaszt is, amely korábban szekérút volt, a nyereg keleti felén, a víztartály irányába, ahonnan bekapcsolódik egy jól járható útba, amely rákanyarodik majd a sípálya irányába. Ezt az útvonalat kizárólag a mentőknek, tűzoltóknak és egyéb hatósági járműveknek tartják fenn.

A belépőjegyekről Bodó Márta sajtóbizottsági tag a belépőjegyekkel kapcsolatos tudnivalókról számolt be. Tőle tudjuk, hogy május 15–20. között juttatják el az ingyenes belépőjegyeket az érintetteknek. Az egyénileg regisztrálók e-mailben kapják meg a jegyeket – itt Bodó Márta megjegyezte, hogy az érintetteknek azt javasolja, ellenőrizzék a Spam (levélszemét) mappát is, mert előfordulhat, hogy oda kerül a levél. Ezeket a jegyeket kinyomtatva kell a nyeregbe vinni a misére. A csoportos jegyeket a főesperesi központokba juttatják el, már eleve kinyomtatva. A többi főegyházmegye (temesvári, szatmári, váradi) esetében a püspökségek kapják meg ezeket, onnan kell majd a plébánosoknak, csoportvezetőknek átvenniük. A magyarországiaknak a magyar katolikus püspöki konferencia titkárságára juttatják el a jegyeket.

Forrás: Székelyhon 

Barabás Hajnal • 2019. május 09.