Csíksomlyó

Csíksomlyó Erdély és a magyarság legfontosabb zarándokhelye. Csíksomlyó 1959 óta Csíkszereda településrésze. A katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. Minden pünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú.

Csiksomlyói KegytemplomA csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdődött, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. A magyar katolikus és keresztény hívők által minden évpünkösdjén, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó kegytemplomában és szabadtéri mise a közeli Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben.

A mai kegytemplomot 1802 és 1824 között építették barokk stílusban, belső berendezésének kialakítása 72 évig tartott. Madonna-szobra a16. századi fafaragó művészet remeke, 1515 és 1520 között készülhetett, a korabeli Madonna-szobrok közül ez a legnagyobb. A templom melletti kolostorban 1630-ban már volt középfokú oktatás. A mai kolostorépület 1773 és 1779 között épült, könyvtára számos ősnyomtatványt őriz.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADksomly%C3%B3

 

Csíkszereda
Mikó-vár

Csíkszereda egyik építészeti nevezetessége a késő reneszánsz kori Mikó-vár. A szabályos alaprajzú olaszbástyás vár építését 1623 tavaszán kezdték el, majd  1714-1716 között építették újjá.

Rövid időközöket leszámítva – amikor különböző intézmények és hivatalok működtek a várban, a 20. század közepéig a katonaság folyamatosan használta a várat. 1970-ben, nagyméretű restaurálás után itt kapott helyet az 1930-ban alapított Csíki Székely Múzeum.

 

Csíki Székely Múzeum

A Csíkszeredai Múzeumot, mint önálló intézményt 1950-ben hozták létre, örökölte a Csíki Székely Múzeum harmincas évekből meglévő anyagát és a katolikus gimnázium muzeális jellegű gyűjteményét.

  • Állandó kiállítások
  • A csíksomlyói ferences nyomda, 2001-től
  • Hagyományos népi mesterségek Csíkban
  • Megmentett szakrális kincseink
Forrás: www.csszm.ro

Szent Anna tóSzent Anna tó

A Szent Anna-tó Székelyföld egyik legvonzóbb természeti látványosság, Csíkszeredától 55 km-re fekszik. A tó Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterének alján képződött, a Hargita-hegység vulkanikus vonulata utolsó, legdélebbi tömbjének, a Csomád-hegység két ikerkráterének egyikében. A másik krátert a Mohos tőzegláp tölti ki. Vízfelszíne 949-950 méter tengerszint feletti magasságban található. A Mohos Természetvédelmi Terület része.

Forrás: http://szentanna-to.ro/

 

 

 

DSC_0083Gyilkos tó

A Gyergyószentmiklóstól 24 km-re fekvő Gyilkos tó Erdély egyik legszebb torlasztava, mely 983 m tengerszint feletti magasságban található. A tó földcsuszamlás, völgyelzáródás révén keletkezett 1837-ben. A tóban konzerválódtak a fenyőfák. A Gyilkos nevet onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a hirtelen feltöltődő tóban nyájak és pásztorok lelték halálukat.

 

 

 

 

Békás szoros

A Békás patak völgye a Keleti-Kárpátok leghosszabb és legszebb szurdokvölgye, hossza 5 km. Részei a Pokol kapuja, Pokol tornáca, Pokol torka. A közel függőleges mészkősziklák 200-300 m magasságúak. A völgyet az Oltárkő uralja.

Forrás: http://www.erdekesvilag.hu/bekas-szoros-es-gyilkos-to-erdelybe