Șumuleu-Ciuc

Șumuleu Ciuc face parte din localitatea Miercurea-Ciuc din anul 1959. Este cel mai important loc de pelerinaj al maghiarilor și al Ardealului și centrul spiritual al secuilor de religie romano-catolică de mii de secole, cuprinzând altarul central al Sfintei Fecioare Maria. În fiecare an, aici are loc marele pelerinaj de Rusalii de la Șumuleu Ciuc.

Csiksomlyói Kegytemplom

Pelerinajul făgăduit de către secui pentru a-și apăra și pentru a mulțumi crezul lor catolic a început în anul 1567, iar din anul 1990 a devenit evenimentul creştin central al maghiarilor. La liturghia în aer liber participă în fiecare an zeci de mii de maghiari și secui de religie romano-catolică şi nu numai, în spațiul pitoresc dintre Munții Șumuleu Mic și Șumuleu Mare, dar și în biserica de pelerinaj de la Șumuleu-Ciuc.

Biserica de pelerinaj a fost construită între anii 1802 și 1824, în stil baroc, amenajarea interioară a ținut 72 de ani. Statuia Madonei aflate la altarul bisericii este capodopera sculpturii de lemn din Ardeal din secolul al 16-lea. Statuia a fost sculptată între anii 1515-1520 şi este cea mai mare dintre statuile de lemn de pe atunci care o ilustrează pe Madonna. În mănăstirea de lângă biserică s-a desfășurat educație la nivel mediu deja din anul 1630. Clădirea mănăstirii din zilele noastre a fost construită între anii 1773 și 1779, iar biblioteca sa păstrează numeroase incunabule.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98umuleu_Ciuc

 

Miercurea-Ciuc
Cetatea Mikó

Cetatea Mikó este un monument renascentist de renume din Miercurea-Ciuc. Construirea cetăţii a început în primăvara anului 1623, iar între anii 1714-1716 a fost reconstruită.

Cu excepţia perioadei în care au funcționat diferite instituții și oficii în cetate, până în secolul al 20-lea cetatea care deține un plan geometric regulat și bastioane italienești a fost folosită de către armată. În 1970, după o mare restaurare, a devenit sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului, înființat în anul 1930.

 

Muzeul Secuiesc al Ciucului

Muzeul din Miercurea-Ciuc a fost înființat, ca instituție independentă, în anul 1950 și a moștenit piesele Muzeului Secuiesc din anii 1930, dar și colecția cu valoare muzeală a gimnaziului catolic.

  • Expoziții permanente
  • Tiparul franciscanilor de la Șumuleu-Ciuc, din anul 2001
  • Meșteșuguri tradiționale din Ciuc
  • Comorile noastre sacrale salvate

Sursa: www.csszm.ro

 

Lacul Sfânta Ana

Szent Anna tó

Lacul Sfânta Ana este cea mai frumoasă atracție naturală a Ținutului Secuiesc, se află la 55 de kilometri de Miercurea-Ciuc. Lacul s-a format în singurul crater vulcanic din Europa Centrală și de Est care a rămas intact, în Munții Harghita, fiind unul dintre craterele gemene din Masivul Ciomatu. Celălalt crater este umplut de mușchi de turbă. Suprafața apei se află la 949-950 metri deasupra nivelului mării. Lacul aparține Rezervației Naturale Mohos.

Sursa: http://szentanna-to.ro/

 

 

Lacul Roșu

DSC_0083

Lacu Rosu este un lac de baraj natural, situat la poalele Munţilor Hăşmaşu Mare, în apropiere de oraşul Gheorgheni, din judeţul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din România, numele provenind de la Pârâul Roşu, care traversează straturi de culoare roşie, cu oxizi şi hidroxizi din fier. Lacul s-a format în anul 1837 ca urmare a unei alunecări de teren și a închiderii văii şi se află la 983 metri deasupra nivelului mării. Numele lacului este „Gyilkos” în limba maghiară, ceea ce înseamnă „ucigaș” și provine din legenda conform căreia la formarea lacului mulți ciobani și turmele lor și-au găsit sfârșitul în acest loc.

 

Cheile Bicazului

În aval de Lacu Roşu încep Cheile Bicazului, chei în Carpaţii Orientali, pe valea râului Bicaz, care fac legatura între Transilvania şi Moldova. Are o lungime de 8 km de la Lacu Roşu până la satul Bicazul Ardelean. Pereţii de calcar ai Cheilor Bicazului sunt un rezultat al fierestruirii lor de către apele repezi ale Bicazului.

Sursa: http://www.romanianmonasteries.org/ro/bucovina/neamt/bicaz