A II. Vatikáni Zsinat tanítása szerint „a liturgia az a csúcspont, mely felé az Egyház tevékenysége irányul; ugyanakkor az a forrás is, amelyből fakad minden ereje” (Sacrosanctum Concilium, 10). Ennek fényében került megrendezésre az egyházközségeinkben tevékenykedő sekrestyések számára tartott továbbképző július 4-én a csíksomlyói Jakab Antal Házban.

A 39 résztvevő két előadást hallgathatott meg: Csató Béla tb. kanonok, ny. plébános A sekrestyés lelkiségéről, Darvas Piroska segítőnővér Az Urat szolgálom címen tartott előadást. Emellett a résztvevőket a kézdivásárhelyi Nyegró Tarcsi Emília templomi virágdekorációk készítésére képezte, a sekrestyések a tanultakat gyakorolhatták.

A délelőtt, majd ebéd után kiscsoportokban, rotációval zajló foglalkozásokon a bejelentkezett sekrestyések hasznos tudnivalókat sajátíthattak el és lelki elmélyülésre is időt, alkalmat, segítséget kaptak.

A nap a kegytemplomban Kovács Gergely érsek által celebrált szentmisével ért véget. A nap kiértékelésében a 39 sekrestyés visszajelzése egyértelműen jelezte: nagyon értékelték a képzést, megfogalmazták, várják a folytatást, és azt is elmondták, miről szeretnének a jövőben hasonló képzésen hallani. Kovács Gergely érsek megígérte, hogy a továbbképzési alkalomnak lesz folytatása.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség